‘Van de bergen krijg ik rust in mijn kop’

Spitsuur Françoise Kuijpers heeft een tapasrestaurant in Gorinchem, volgens de ANWB de mooiste vestingstad van Nederland. Maar haar hart ligt in het Oostenrijkse plaatsje Maria Alm.

Foto David Galjaard

‘Ik ben dol op Oostenrijk, al sinds ik drie jaar oud was”, zegt Françoise Kuijpers (44) uit Tiel. „Met mijn ouders gingen we altijd naar Maria Alm, in de zomer én in de winter. Ik vond het geweldig. Als we vrijdag zouden vertrekken, begon ik de woensdag ervoor al met de auto inpakken.”

„Als twintiger heb ik er jarenlang gewoond. In de winter gaf ik skiles, in de zomer werkte ik in een zwembad of een souvenirwinkel. Ook mijn ex-man Maarten, de vader van mijn kinderen, heb ik in Maria Alm ontmoet: een Nederlandse Oostenrijkfan, net als ik.

„Met Maarten ben ik terug naar Nederland gegaan om een gezin te stichten. Ik ben toen docent lichamelijke opvoeding geworden. Dat heb ik jaren met plezier gedaan, maar toen kreeg ik last van mijn stembanden. Daardoor moest ik stoppen.

„Mijn droom was altijd een pension in Oostenrijk te hebben. Nu heb ik iets dat daarbij in de buurt komt. Vorige zomer heb ik een hotel-restaurant in Gorinchem overgenomen, samen met mijn huidige vriend Sven. Daar zijn we een tapasrestaurant begonnen, Tr3s Tapas Gorinchem.

„Tr3s Tapas is een franchise. Dat betekent dat ik mijn eigen zaak heb, maar er zijn ook andere vestigingen van Tr3s Tapas in Nederland. Je kunt er onbeperkt tapas eten voor een vaste prijs. Onze tapas zijn niet alleen Spaans, we noemen het ‘wereldtapas’. Je kunt ook een minibiefstukje met pepersaus bestellen, wat meer Frans is, of ham met meloen, wat eerder Italiaans is. Dus iedereen lust wel wat van de kaart.”

Vestingstadje

„In het hotel hebben we veel zestigplussers die op fietsvakantie zijn. Want je kunt hier in de buurt prachtig fietsen. Gorinchem is door de ANWB verkozen tot allermooiste vestingstadje van Nederland. Mijn hotel heette voorheen Le Bon Apart, met een knipoog naar Napoleon Bonaparte die Gorinchem bezocht heeft [in 1811].

„Toen ik met Tr3s begon, had ik amper horeca-ervaring. En ik moet nog steeds niet met een dienblad vol wijnglazen gaan lopen. Maar dat betekent niet dat ik geen eigen restaurant kan hebben. Ik vind: je moet het gewoon doen. En ik leer elke dag bij.

„Gelukkig heb ik ook een goede manager, Luuk, die al zes jaar in de horeca werkt. Hij is 22 en ik 44. Dus ik heb twee keer zoveel levenservaring. Zo vullen we elkaar goed aan.

„Als docent gymnastiek heb ik geleerd hoe je ervoor zorgt dat, als het even kan, iedereen in zo’n gymles het naar z’n zin heeft, en ik ben gewend met jonge mensen te werken. Dat komt me nu goed van pas. Ik wil graag dat mijn medewerkers met plezier werken. Dat is voor de gasten ook het leukst.

„Mijn vriend Sven doet de financiële kant van Tr3s, hij is goed met cijfers. En hij staat regelmatig in de spoelkeuken. De afwas is heel belangrijk in een tapastent omdat we met zoveel kleine bordjes werken en voortdurend schone bordjes nodig hebben. Als daar wat misgaat, loopt alles vast!

„Deze zomer ben ik met Sven en de kinderen twee weken naar Maria Alm geweest. Tijdens onze vakantie heb ik Tr3s toevertrouwd aan Luuk en mijn assistent-manager Shirley. We hebben wel een rem gezet op het aantal gasten in die periode, dus dat heeft omzet gekost. Maar dat was het me wel waard om even weg te kunnen. Het is best zwaar geweest het afgelopen jaar om dit bedrijf uit de grond te stampen, dus ik had die rust echt nodig.

„De eerste week in Maria Alm voelde ik pas hoe moe ik was. Die week heb ik mijn computer helemaal uit gelaten.

„Verder zijn de kinderen nog drie weken bij hun vader geweest. Hij heeft een huisje in Maria Alm. Zesenhalf jaar geleden ben ik van hem gescheiden. Anderhalf jaar later heb ik Sven ontmoet via datingsite Lexa.nl. Op mijn profiel stond dat ik gek ben op skiën en Oostenrijk. Sven is dat ook en heeft net als ik het Oostenrijkse diploma voor skileraar.

„We wonen niet samen, om verschillende redenen. Sven is 51 en heeft kinderen die al volwassen zijn: 22 en 25. Ik heb nog jongere kinderen en zit in een strak ritme. Elke dag vroeg op, kinderen naar school brengen en van school weer naar voetbal taxiën. Dat is een fase die hij al gehad heeft.

„Daar komt bij: Sven woont landelijk, ik woon in een rijtjeshuis. Als ik ’s ochtends de deur uitstap, hoor ik ‘goedemorgen, buuf!’ Ik vind dat heerlijk, maar Sven houdt meer van de rust. Als mijn kinderen bij hun vader zijn, ben ik meestal bij Sven en geniet ik ook van die kalmte.”

Statige bergen

„Ik ben zeven dagen per week met mijn bedrijf bezig, al is het maar vijf minuten per dag. In totaal werk ik vijftig uur per week. Heel anders dan toen ik gymles gaf! Toen werkte ik in blokjes van zes, zeven weken – van vakantie tot vakantie, en sowieso maar drie dagen per week. Nu heb ik eigen zaak en werk ik harder, maar dat geeft niet. Ik vind het leuk, al heb ik maar twee of drie weken vakantie per jaar.

„In mijn keuken hangt een grote kalender waar ik ons hele leven op zet: welk kind wanneer naar voetbal gaat, of naar de tandarts, wanneer ik een grote pan soep wil maken, wanneer mijn ouders komen oppassen.

„Sommige mensen worden al moe als ze horen hoe ik leef. Maar ik vind ’t heerlijk om het druk te hebben! Ik heb altijd veel gesport en ben heel fit. Dat helpt om het harde werken vol te houden. Ik val ’s avonds altijd onmiddellijk in slaap en sta elke morgen uitgerust op.

„En tsja, waarom ik zo van Oostenrijk hou? Ik ben gewoon dol op de bergen. Maria Alm is een prachtig dorp. En je kunt in Oostenrijk fijn sporten, dus dat past ook bij me, sportief als ik ben. Je ziet de grote, statige bergen. Dan lijkt alles minder belangrijk, alsof het leven kleiner en overzichtelijker wordt. Je hebt minder prikkels dan in Nederland. Ik krijg er rust van in mijn kop. Mijn droom is mijn pensioen in goede gezondheid in Oostenrijk te kunnen doorbrengen.”

In Spitsuur vertellen stellen en singles hoe zij werk en privé combineren. Meedoen? Mail naar [email protected]